Kuka on Joachim Kratochvil?

Kuva: Anne Kalliola

Olen Joachim Kratochvil, 38-vuotias jyväskyläläinen. Synnyin Wienissä, Itävallassa, mutta nelivuotiaan tie löysi äidin ja veljen kanssa Mikkeliin, jossa kävin kouluni lukioon saakka. Työskentelen tällä hetkellä korkeakoulupoliittisena asiantuntijana. Työni, Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnan päättäjänä oleminen, kansalaisjärjestöissä toimiminen, eri ehdokkaiden kampanjoiden tekeminen ja tukeminen, sekä opintoni ovat antaneet minulle ammattitaidon vaikuttajana.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa tulin valituksi Jyväskylän kaupungin varavaltuutetuksi ja kaupunkirakennelautakunnan jäseneksi, jossa olen puhunut muun muassa kaupunkivihreän lisäämisen puolesta, edistänyt joukkoliikenteen ja kestävän liikkumisen kehittämistä, sekä puhunut kuntalaisten osallisuuden kasvattamisesta kaupunkisuunnittelussa. Olen toiminut Touko Aallon vaalien kampanjapäällikkönä kunta-, euro- ja eduskuntavaaleissa vuosina 2008-2011 sekä 2019. Nämä ovat olleet poliittisen vaikuttamistyöni tärkein pohjakoulutus.

Poliittinen vaikuttamisen tahto syntyi ensimmäisen kerran Ranskan tehdessä ydinasekokeita Mururoan atollilla vuosina 1995-1996. Tällöin ensimmäistä kertaa muistan perehtyneeni kunnolla ympäristöteemoihin ja erityisesti kestävään kehitykseen. Pian tuon jälkeen kiinnostuin myös eri kansalaisjärjestöjen toiminnasta, joista pitkäaikaisimpina mielenkiinnon kohteina ovat olleet ihmisoikeusjärjestöt (Ihmisoikeusliitto ja Amnesty International) sekä ympäristöjärjestöt (mm. Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace). Kiinnostus poliittiseen vaikuttamiseen kasvoi vuosien varrella ja intressit vaihtuivat kielten opettajaksi valmistumisesta poliittiseen toimintaan. Muutin Jyväskylään 2005 opiskelemaan valtio-oppia, josta valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2015. Nyt opiskelen työn ohessa taidekasvatusta Jyväskylän yliopistossa.

Työni korkeakoulupoliittisena asiantuntijana sekä Tampereella että Jyväskylässä on antanut minulle näkemyksiä aina peruskoulusta korkeakoulutukseen asti. Oma perhe sekä ystävien perheet että varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja koulujen henkilöstöt ovat antaneet ymmärryksen koulujärjestelmän tilanteesta Jyväskylässä. Tarkoituksenani on saada ymmärrys koko koulutusketjusta ja sen kehittämisestä, jotta me kaikki pystyisimme hyötymään. Iso osa osaamisestani tulee keskustellen itseäni viisaampien ihmisten kanssa, joihin sinä lukijani kuulut myös. Kerrothan siis mielipiteesi, perustele sitä faktoilla ja aloitetaan keskustelu. Haluan olla valtuutettusi.